Meeuwenkak op je voorruit.

In de winter zie ik ze vanuit de lucht rijden op het Noordzeestrand: de landrovers en 4WD-auto’s van de eilanders. Voor een plankje hout van 5 euro rijden ze hun peperdure karren tot de motorkap het zoute water in.

Wij meeuwen snappen daar niks van!

Vroeger was jutten een eerste levensbehoefte voor eilanders. Pas als er een schip vol hout was gestrand konden ze hun schuur bouwen. En als er een vat whiskey was aangespoeld werd het tijd voor een feestje. Het hele dorp was dan dagen dronken!

Nu is het anders: eilanders mogen, met vergunning,  van 1 november tot 1 april op het strand rijden. Om te jutten, om van de vrijheid te genieten, om de auto ergens neer te zetten en dan een eind te wandelen, of om vanaf de uiterste oostpunt het rood-wit van de Amelander vuurtoren te bekijken.

Ik zie ze dagelijks rijden.

Sommige mafkezen (meestal badgasten die, gek genoeg, ook een strandrij-vergunning kunnen krijgen, maar ook sommige eilanders) rijden veel te hard. Wij moeten dan als een speedmeeuw opzij vliegen als we lekker eten van de scheermessen of andere lekkernijen die op het strand liggen.

Als ik later, in het dorp, de auto van zo’n snelhuidsduivel zie staan kak ik even op de voorruit!

Weet je meteen hoe dat komt!

De wandelende badgasten storen zich soms aan het strandrijden. Daarom legt de gemeente, voorzichtig, het strandrijden aan banden in sommige periodes. Dit leidt weer tot heftige discussies op het eiland.

Want regels en eilanders; dat gaat niet goed samen.

Het zijn en blijven jutters.

Kobus stelt jullie reacties op prijs!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s