TamTam

Ik hoor én zie het dagelijks gebeuren.

Een eiland, eilanders, soms wat badgasten en wat doe je dan? Je let op elkaar. Je hebt het er over. Je roddelt en kletst het door. “Nou, host et al head?… (Vert.: Zeg, heb je het al gehoord?).

De Terschellinger tamtam is beroemd en berucht op het eiland. Als je op West je enkel verstuikt dan is, wanneer het bericht Oosterend heeft bereikt, je been geamputeerd.

Ik ken vaak de bron en zie hoe de roddel zich ontwikkelt. Kopschuddend fladder ik dan door. Hoe bestaat het?

Er kunnen echter lastige situaties uit ontstaan. Want: het lijdend voorwerp van de roddel is er vaak zelf niet eens van op de hoogte. Soms leidt dat tot pijnlijke taferelen, een enkele keer is het grappig maar vaak is het onprettig voor hem of haar. Eerlijk is eerlijk.

Aan de andere kant is het ook een nogal vluchtig verschijnsel. Wat vandaag het gesprek van de dag is behoort morgen weer tot de geschiedenis. Een nieuwe Nou, host et al head?” is immers zó geboren?!

Want: de bron bedenkt het niet zelf (…) maar hoort het weer van iemand anders. En dát verlaagt de drempel behoorlijk kan ik je melden!

Laten we het er op houden dat het bij de Terschellinger folklore hoort én dat het niet erg is wanneer het niet over jou gaat. Als dat wel het geval is is het een paar dagen lastig waarna er weer een nieuwe roddel ontstaat. Niets menselijks is hun vreemd, die Terschellingers…

Wij meeuwen doen niet mee aan die flauwekul. Wij zijn wat explicieter en ongenuanceerder in onze uitingen. Maakt het een stuk duidelijker.

Maar jullie kennen Roepke toch, mijn nicht van Texel? Nou, ik hoorde dat ze op Schiermonnikoog is gezien met Jelle. Je weet wel! Hij ging eerst met Maamke die is komen aanvliegen van Vlieland...

Groeten van Kobus!

2 gedachten over “TamTam

  1. Roddel en achterklap via de wandelgangen is een heel ‘dorps’ verschijnsel. In elke ‘ons-kent-ons’ gemeenschap kom je dat tegen. Soms heel irritant; echter altijd onvermijdelijk.

    Groeten,
    Ev.

Kobus stelt jullie reacties op prijs!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s