Aap op sterk water.

‘Nadat het hele buurtschap een week dronken was geweest van de drank uit het door Sil op het strand gevonden vat kwam er geen druppel meer uit. Sil tilde het vat op en voelde dat er nog iets in zat. Hij maakte het deksel open en zag wat de eigenlijke inhoud was: een aap op sterk water!’

Tja, sterke verhalen… Jullie weten natuurlijk dat ik alles hoor en zie. Nou ja, bijna alles…

Vliegend over het eiland land ik her en der en volg ik conversaties. Badgasten praten over van alles en nog wat: het weer, het eiland, de kinderen, hun schoonmoeder… Eilanders roddelen wat af (maar daar had ik het al eerder over) en vertellen sterke verhalen. Ik hoor ze allemaal:

  • Over de wijze waarop de cranberries op Terschelling zijn ‘geland’: een jutter vond een vat, hoopte dat er drank in zou zitten. Toen bleek dat er zure rode bessen in zaten liet hij het open vat achter in een duinvallei. Daar bleken ze prima te gedijen.
  • Over het Stryper Wyfke die eigenhandig het Engelse leger rechtsomkeer liet maken door te wijzen naar het Stryper Kerkhof en te zeggen: ‘ga niet verder, daar liggen ze bij duizenden en staan er bij honderden’.
  • Over de gigantische hoeveelheden goud die uit de Lutine zijn gevist door eilanders, Urker vissers en een tandarts uit Harlingen.
  • Over datgene wat de vuurtorenwachters allemaal zien vanaf hun hoge post.
  • Over stormweer; buien waardoor de uiers van de koeien scheef waaien en de stralen van de Brandaris krom worden geblazen.

Het eiland staat er bol van. Ze worden doorverteld van generatie op generatie en van Oost naar West. Het evenement ‘Terschelling vertelt’ (jaarlijks in februari) is hier een gevolg van.

terschelling-vertelt_0

Overal hoor je sterke verhalen; op het eiland én aan de wal. Zoals ze vroeger ‘ter lering ende vermaeck’ mondeling werden overgedragen worden de ‘sterke verhalen’ van vandaag gecommuniceerd via Twitter, Facebook en WhatsApp.

De ‘sterke verhalen’ van nu hebben een andere vorm: het zijn (linkjes naar) grappige, spannende of emotionele (al of niet gefotoshopte) foto’s, sites, teksten of fragmenten en YouTube-filmpjes. Ze worden niet, zoals vroeger, mondeling, maar digitaal doorgegeven.

Wij meeuwen bekijken het met opperste verbazing… What’s new?

Maar! Op Terschelling houden de eilanders de traditie van de mondelinge overdracht in ere! Zo vlieg ik regelmatig naar Hille van het Wrakkenmuseum, of naar Boekenboer Teunis Schol even verderop óf naar garnalenvisser Jan de Wit op West voor een sterk verhaal. Ook de badgasten smullen ervan!

En weten jullie de belangrijkste overeenkomst tussen de sterke verhalen van vroeger en nu?

Ze zijn allemaal waar, van A tot Z!

Flatsj!…

Een gedachte over “Aap op sterk water.

  1. En Kobus, hoe gaat dat bij meeuwen? Worden daar ook de verhalen van vader-meeuw op zoon-meeuw doorverteld? Met een verse flatch op een historische plek?

Kobus stelt jullie reacties op prijs!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s