Lijst 5 of KFP?

Ik vlieg de hele dag over Terschelling. Ik zie veel, hoor veel, ook in deze verkiezingstijd.

Dezelfde patronen herhalen zich tijdens iedere verkiezingsperiode. Een beetje houterig, onwennig wordt er campagne gevoerd. Rozen uitdelen, postertjes plakken, ramen wassen, in gesprek gaan met het “gewone” volk. Even wennen na 4 jaar pluche!

De periodes tussen de gemeenteraadsverkiezingen kenmerken zich namelijk door het tegengestelde gedrag. Afgezien van een paar inspraakavonden lijkt de gemeentepolitiek op Terschelling op een gesloten bastion. Compleet met vetes, onderlinge afrekeningen, gelobby in de wandelgangen, vriendjespolitiek en soms zelfs menselijke drama’s. Veel van hetzelfde maar soms anders. Kobus ziet het maar oordeelt niet…

Lijst5 (een club van oudgedienden) doet tóch niet mee. Andere oude en nieuwe kopstukken duiken op (of weg) in de bestaande partijen.

Dan de verkiezingsprogramma’s. De in te trappen open deuren zijn niet aan te slepen!

De PvdA vindt dat de aanpak van alcohol en drugsproblematiek continue aandacht verdient. Zo zo… vinden de andere partijen dat niet dan?

Plaatselijk Belang schrijft: “We willen er alles aan doen om moeilijke zaken op te lossen, maar in het kader van de wet- en regelgeving kan Plaatselijk Belang niets beloven.” Nou! Dat is nog eens een stemmentrekker!

Het CDA laat weten: “In het onderwijs worden belangrijke waarden als fatsoen, respect en verdraagzaamheid overgedragen op nieuwe generaties. Goed onderwijs is ook een absolute voorwaarde voor leerlingen zelf.” Vernieuwend en opzienbarend!

De VVD zag dit stukje schijnbaar aankomen, zij schrijven: “We willen meer discussie met de inwoners over politieke dossiers. De wijze waarop meegepraat kan worden is nu te beperkt.”

Zo kan ik nog wel meer voorbeelden kunnen noemen.

Maar: deze meeuw weet meer… Ik weet dat op Terschelling (en ook aan de wal…) vrijwel geen kip (of meeuw) de verkiezingsprogramma’s leest of vergelijkt. Men laat zich leiden door persoonlijke voorkeuren, “ons kent ons” of baseert het stemgedrag op historisch verworven keuzes. Op een eiland waar iedereen elkaar kent is dat toch ook logisch?

Bovendien is het nog maar de vraag of er ook maar iets van een verkiezingsprogramma terecht komt. Na de coalitie-onderhandelingen blijft er meestal nog maar een slap aftreksel van over.

Daarom wordt het tijd voor verandering! Ik kondig jullie nu alvast aan dat ik in 2018 deelneem met mijn eigen partij KFP (Kobus For President). De gevestigde orde siddert nu al! Momenteel werk ik aan mijn verkiezingsprogramma en verzamel ik een passende hofhouding om me heen.

Eén van de speerpunten is al bekend! Het opheffen van dat belachelijke meeuwenvoederverbod aan boord van de veerboten!

Badgasten en eilanders! Ik wens jullie veel wijsheid toe op 19 maart!

Kobus stelt jullie reacties op prijs!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s