Badgast!

Als meeuw op Terschelling heb ik geen slecht leven. Badgasten laten kroketten, stukjes brood en ander lekkers vallen, op het strand liggen heel regelmatig lekkere scheermesschelpen en vuilniszakken op de campings vormen vaak ons hoofdgerecht. Leven en laten leven…

Opstijgen!

En het uitzicht! Fantastisch! Wanneer ik opstijg boven de Boschplaat zie ik in een mum van tijd, bij helder zicht, de oneindige polder van Ameland liggen, de Wasserman-bunker op Schiermonnikoog glimmen in de zon en ruik ik bijna de bratwurst die aan de betonnen boulevards op de Duitse Waddeneilanden wordt verkocht. In het Westen zie ik onder Vlieland de haai uit de dokter Deen-serie zwemmen en hoor ik de visverkopers in Oudeschild op Texel hun haringen aanprijzen.

Dichters en schrijvers.

Eilanden vormen een overzichtelijke, herkenbare, bijzondere wereld.

Dichters dichten erover, met soms een onthutsende simpelheid waarop ik, als beschouwende meeuw, bijna jaloers word:

Zover de wateren reiken ligt ‘t eiland aan de grond.’ (Gerrit Krol).

Schrijvers schrijven erover, zoals de Leeuwarder scheepsarts Jan Jacob Slauerhoff (1898-1936):

‘Oovral op aarde heerscht orde,
Men late mijn eiland met rust;
’t Blijft woest, zal niet anders worden
Zoolang ik kampeer op zijn kust.’

Laat me…

Men late niet alleen mijn eiland met rust, men late ook Kobus met rust! Ik schrijf wat ik zie, vind er het mijne van, kritisch, duidelijk, maar altijd mild. Kobus is Kobus. Punt uit.

Badgast?

Iemand die er verstand van heeft deed zijn beklag over het feit dat ik toeristen badgasten noem. ‘Dat kan je niet maken Kobus, je scheldt onze toeristen uit! Wil je daar onmiddellijk mee stoppen!’, werd mij gesommeerd. ’Dat zullen we nog wel eens zien!’, dacht ik.

Ik plaatste een oproep op Twitter en Facebook waarin ik de badgasten vroeg of ze het erg vonden dat ze badgast genoemd worden. Wat bleek? De badgasten vinden het hélémaal niet erg! Integendeel, ze vinden het fantastisch! Iemand schreef zelfs dat ik er nooit mee mag stoppen, hij beschouwt het als een geuzennaam. Voor Terschelling Magazine schrijft nu zelfs een columnist die Badgast Bert heet.

Weg met Kobus!

Tja, het is voor sommige mensen lastig dat er een meeuw boven het eiland vliegt die niet te vangen is én verder ook ongrijpbaar lijkt te zijn. Onlangs heeft men zelfs geprobeerd mij uit de lucht te knallen!

Maar je weet toch wat er gebeurt met álles wat naar boven gaat? Op een gegeven moment komt het weer naar beneden en: als je niet uitkijkt krijg je het zélf recht voor je raap…

Flatsj!

 

 

 

 

 

2 gedachten over “Badgast!

 1. Lieve Kobus,
  Doe jij maar lekker wat je aldoor hebt gedaan. Wij, de Badgasten, hebben begrip voor jou verhalen, vragen en opmerkingen.
  Jij weet precies waar de rottigheid zit en flatsjt dan even behoorlijk neer.
  Terschelling is geen Terschelling zonder Kobus.
  Jij weet als geen ander hoe ik jou blogs en verhalen waardeer en met mij velen.
  De eilanders zijn eilanders de badgasten badgasten en Kobus is Kobus, dit alles hoort bij elkaar op ons mooie geweldige eiland Terschelling.
  Stop nooit met jou vertellingen en vragen hoe wij ergens over denken.
  Lieve Kobus jij bent een vriend, een echte vriend!
  Liefs van je trouwe fan,
  Joke van Malsen.

 2. Ik voel m’n zeker geen”badgast ” hou van de natuur en wil daar ooit gaan wonen over een jaar of 4, goed over nagedacht dus

Kobus stelt jullie reacties op prijs!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s