Dokter Deen en de cranberry.

Meeuwen zijn vogels. Vogels eten vruchten. Deze worden meestal geheel doorgeslikt en de zaden worden met de uitwerpselen verspreid. Dit kan over een groot gebied gebeuren.

En zo is verklaarbaar dat je anno 2015 in heel Nederland in iedere supermarkt cranberryproducten vindt. Cranberrybrood, cranberrysnacks van Duyvis (als er een fuif is), cranberrybiscuits, cranberryshampoo, cranberrychocolaatjes, cranberrysiroop, cranberryzeep en cranberrykauwgom.

En dát voor een veenbes die oorspronkelijk niet eens in Europa voorkwam. Vaten met vitaminerijke cranberries (op Amerikaanse schepen meegenomen ter voorkoming van scheurbuik) sloegen overboord en spoelden aan op Terschelling. Daar bleken ze wonderwel te gedijen. En de legende deed de rest.

We kijken even om ons heen, bijvoorbeeld naar Vlieland. Daar groeien ook cranberries. Voor alle duidelijkheid: deze komen van Terschelling, ze zijn dus geïmporteerd. Dit laatste geldt overigens ook voor hét exportproduct van Vlieland: Dokter Deen. De arts, waar de serie op gebaseerd is, was weliswaar dokter op het eiland maar kwam ‘van de wal’.

Haaien die in de Waddenzee zwemmen, mensenzoekende paarden, een heuse onbevlekte ontvangenis en andere wonderbaarlijke gebeurtenissen uit deze Omroep-Max-serie bezorgden Vlieland ongekende roem.

Reden om de populariteit flink uit te melken. Aldus bedacht men de excursie Op de been met Dokter Deen, de Dokter Deen-hotelarrangementen, de Dokter Deen cranberrytherapie, en de Dokter Deen-likeur. Met cranberries, dat dan weer wel.

En zo is de cirkel rond. Nu zie je in de supermarkt de Terschellinger cranberry-producten gebroederlijk naast de DVD’s van Dokter Deen liggen.

Wat de cranberry is voor Terschelling is Dokter Deen voor Vlieland. Er is echter nóg een overeenkomst: beide helpen bij blaasontsteking. Waarvan akte.

Groeten van Kobus!

Kobus stelt jullie reacties op prijs!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s