Het zwaarste rund

Bier, beesten, braderie en beregezellig. De vier B’s beestenmarkt van Midsland. Leer ze uit je hoofd. Dan weet je waar je op kan rekenen tijdens deze Terschellinger traditie op de tweede donderdag van september. En zorg ervoor dat je al woensdag aanwezig bent. Het feestgedruis begint dan namelijk al met een draverij op de Heereweg.

Ik vlieg er jaarlijks overheen, land in de Oosterburen, pik een patatje, kroket of verdwaald kadetje mee en kijk rond. Bewonder de paarden, pony’s, kippen, geiten, schapen en kleinvee die zijn vastgebonden aan het kerkhek.

Lach om de hebberigheid van de mensen tijdens de verlotingen. Want wie wil dat nou niet? Een echt veulen winnen? Een biertje mag natuurlijk niet vergeten worden, want meestal is het dorstig weer op deze donderdag. ‘En ach, doe er nog maar één! Ik ben er nu toch!’ hoor ik veelvuldig om me heen. En zo wordt het vanzelf gezellig.

Het jaarlijkse hoogtepunt is echter de uitreiking van de koopman-bokalen. Vele handelaren reizen, met hun levende have, speciaal voor de beestenmarkt naar Terschelling! Petje af!

Of doen ze dat voor de prachtige prijzen die ze kunnen winnen? Zoals: ‘de koopman die het verste weg komt’. Of de prijzen voor de grootste aanvoer van schapen, geiten en runderen? En wat dacht je van de prijs voor het ‘kleinsthoevige dier op de markt’?

De absolute apotheose, de knaller, de onbetwiste climax, hét moment waar iedereen naar uitkijkt is echter de prijs van het zwaarste rund van de beestenmarkt. Gek genoeg gaat de prijs altijd naar een dier. Verbazend wanneer ik goed om me heen kijk. Maarja, ik ben maar een simpele meeuw.

Deze wedstrijd brengt me op een idee. Als ik over het eiland vlieg, en dat doe ik het hele jaar, zie ik de badgasten voorbij komen. Dikke, dunne, grote, kleine, oude, jonge, sportieve, nuchtere, dronken, relaxende, gestresste, liefdevolle, rustige, luidruchtige, natuurminnende, fietsende en wandelende badgasten.

Wordt het geen tijd om daar ook een prijs aan te gaan verbinden? Bijvoorbeeld ‘de badgast die het verst wegkomt’ of ‘de badgast met de witste benen’? Ook leuk! ’De badgast die het langst blijft’ of de ‘badgast met de grootste koffer’. En zo weet ik er nog wel een paar.

Maar de hoofprijs is voor ‘de badgast die de meeuwen het vaakst voert’. Ik weet wel een kandidaat voor het jury-voorzitterschap…

Groeten van Kobus! Flats!

Kobus stelt jullie reacties op prijs!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s